El desconegut castell de Requesens


Si us agrada descobrir llocs insòlits i poc freqüentats d´aquest país, el desconegut castell de Requesens, pot ser una bona alternativa per aquest pont de l´1 de maig. Ens situem a la comarca de l´Alt Empordà, i en concret a la serralada de l´Albera, al petit poble de Cantallops. Al poble hi podreu accedir fàcilment per la carretera nacional II que us porta a la Jonquera, i just a l´última rotonda abans d´arribar-hi, ja trobareu un indicador de Cantallops que us farà girar a la dreta. Aquesta carretera comarcal estreta us portarà sense pèrdua al petit poble de Cantallops, des del qual un indicador us menarà, per una pista forestal de 6 km, a les immediacions del castell. El camí està en bon estat i es pot fer amb un turisme sense problemes. Us recomano deixar el cotxe a la vora del camí després d´haver recorregut uns 4 km aproximadament, i just quan a la vostra dreta ja s´albiri majestuós el castell, tot i que encara a molta distància. Aparqueu el cotxe a la cuneta i feu a peu (1 hora i mitja) i pel mig del bosc el camí que primer descendeix i després voreja el riu que us portarà fins al pont que el travessa, i que a l´esquerra us conduirà cap al veïnat de Requesens (30 minuts a peu). Si d´aquí seguiu i teniu ganes de caminar podreu arribar fins el Puig Neulós, el pic més alt de la serralada de l´Albera. En canvi, si des del pont tombeu a la dreta arribareu amb menys de 10 minuts a l´entrada del castell de Requesens. Un peculiar castell medieval documentat ja el 1050, i un dels més grans de la seva època, però que curiosament mai fou escenari de grans guerres. Malgrat que ha sofert múltiples modificacions i algunes amputacions, i tot i estar en l´actualitat bastant deteriorat, degut als estralls que li causaren els militars sense escrúpols que van allotjar-s´hi durant la guerra civil, continua conservant el seu encant misteriós, sobretot a la zona de les galeries d´accés (algunes secretes) a les diferents estances del castell. Porteu un lot, us anirà bé.

El castell el trobareu obert durant els caps de setmana, dissabtes i diumenges, d´11 matí a 8 tarda, i l´entrada no us costarà més de 2€ (entrada simbòlica de manteniment). Ningú us acompanyarà i tampoc no hi trobareu guies, només un senyor just al cobert de l´entrada us entregarà un full amb un planell del castell (il·legible) i a partir d´aquí vosaltres mateixos us fareu la ruta. La curiosa visita val molt la pena i la vista des d´una de les parts més altes del castell no té desperdici. Un detall a contemplar són algunes de les reixes que protegeixen les finestres, obrades en forja i molt ben treballades.

Un cop acabada la visita podeu fer un bon recés tot fent-vos passar la gana a la Cantina del veïnat de Requesens, on amb una mica de sort podreu degustar un molt bon civet. La cantina us la trobareu al costat de l´església. Amb la panxa plena podreu desfer altra vegada el camí. Si us decidiu, que us vagi molt bé!