El ple dels 15

Era una hora intempestiva (12:30 migdia), intencionadament escollida per ser dissuassòria, però era el primer ple de la legislatura i l´expectació era evident. Fins i tot el Sant Crist que presideix la sala, que continua estant al mateix lloc, semblava està expectant. A les cadires del públic, només 3 exregidors, qui us escriu, el company Santi Crusellas i Quim Puntí. A darrera meu el sempre atent “Titot” dels Brams (quina època!) em regala, per sorpresa, el cd del seu nou grup, Aramateix. Li agraeixo el gest (gràcies company!). Les 36 bombetes de la sala de plens funcionen totes, com sempre! (durant 8 anys només en dues ocasions n´ha fallat alguna). És curiós veure que el nombrós equip de govern ocupa pràcticament totes les cadires del consistori. A l´altra cantó, crida l´atenció veure el líder de PxC tan aprop de l´equip de govern (de fet, és la segona força!), just al costat del regidor de CIU, Josep Rafús, que juntament amb Xavier Tornafoch, d´ICV-EUiA, són els únics regidors que seuen al mateix lloc que l´anterior legislatura(!).

Només començar la sessió, l´alcalde deixa entreveure el seu tarannà afable tutejant els regidors, i tot seguit reconeix sense embuts que va ser un error dir “Anglada, ni aigua” després dels resultats electorals. Aquest gest honora Vila d´Abadal però fa bo Anglada, que li agraeix el gest. Però també és cert que l´alcalde demostra fermesa i autoritat quan Anglada intenta personalitzar el debat pels sous dels regidors. No obstant això, entre Vila d´Abadal i Anglada hi ha “fair-play” i no es cauen malament. Millor. Laia Jurado fa la seva primera intervenció al ple i no em defrauda, m´agrada. Igual que el seu company de grup, Quim Soler, que deixa entreveure bona oratòria. Els dos grups de l´oposició polemitzen pels sous i els percentatges de dedicació. Fer-ho sempre és un discurs agraït i popular. I el que és cert és que primer s´han adjudicat els sous i després s´han fet quadrar les dedicacions. Aquest ha estat l´ordre, no ens enganyem! I si, els sous són elevats, i molt, però el treball diari dels regidors de govern acabarà determinant si a més d´elevats, són abusius.

Només l´alcalde i el flamant primer tinent d´alcalde, Xavier Solà, intervenen en el Ple. La resta de regidors de govern, no obren boca (?). Només Tornafoch fa una al·lusió al pacte subscrit i al fet d´entrar al govern. Trobo a faltar una intervenció dels altres dos grups polítics, PSC i ERC, que semblen diluir-se dins l´equip de govern. I en cas d´existir consignes de no intervenir, un apunt explicatiu d´aquests dos grups no hagués estat sobrer.
La dinàmica de la legislatura està clara: totes les atribucions i competències que la llei atorga o pot atorgar a l´alcalde, ja han estat assumides, i el mateix ha passat en les assumpcions de la junta de govern. Tot el que calgui per sotmetre el ple al màxim buidatge legal. La raó? Estalviar-se maldecaps i situacions compromeses, i com menys informació aflori al plenari, millor. Però oferir transparència buidant el ple d´atribucions, no és la millor garantia de transparència, malgrat que Xavier Solà, en to simpàtic, hagi volgut fer combregar els presents amb rodes de molí utilitzant un argument falaç tot emfatitzant el rellevant paper del plenari en el control i fiscalització de l´equip de govern. Podria creure-m´ho si de comissió informativa se´n convoqués, en cadascun dels àmbits, més d´una al mes, la qual cosa és molt poc provable, per no dir impossible. Malgrat tot, assistir als plens dels 15 serà divertit. Jo no m´ho perdré.
(foto: osona.com)