Mil·lenari Oliba

Aquest 2008 fa 1000 anys que el Bisbe Oliba fou proclamat abat de Ripoll i de Cuixà. A mi, però, m´agrada més parlar del Bisbe que no pas de l´Abat. I és que tot i que no va escriue gaire i que els seus contemporanis i successors s´oblidaren massa sovint d´ell, fou essent Bisbe de Vic (proclamat 10 anys després de ser Abat) quan Oliba va exercir, durant els 28 anys que durà el seu episcopat (1018-1046), la seva més gran i colosal activitat com a Abat de Ripoll i de Cuixà. Ara, la Comtal Vila de Ripoll i l´Abadia de Sant Miquel de Cuixà, així com d´altres poblacions de la Catalunya Nord, commemoren l´Any Oliba per celebrar el Mil·lenari de la proclamació com a Abat del qui fóu fill d´una de les famílies més importants de la Catalunya del seu temps, i besnet del que es considera el fundador de la família comtal catalana, Guifré el Pilós. A Vic, el Bisbe Oliba (introductor del romànic al país) hi va construir una de les catedrals romàniques més importants de Catalunya, malgrat que avui només se´n conservi, restaurat, el campanar, la cripta, algunes dovelles en el rossetó de la catedral actual, així com capitells, blocs i fragments de pedra esculpida, conservats en el lapidari del Museu Episcopal de Vic. També hi remodelà l´església rodona de Santa Maria (avui soterrada inexplicablement sota el ciment). Però sobretot cultivà des de Vic la institució de la Pau i Treva de Déu, de la que en fou el principal impulsor, i de la que el sínode de Vic de l´any 1033 en va consolidar el projecte i el féu evolucionar, extenent la seva protecció de pau als marxants, esdevenint aquesta la primera protecció al món del comerç. També el seu savi consell era reconegut arreu. Fins i tot el Rei Sanç el Major de Navarra (avui símbol preuat de l´esquerra abertzale per reconèixer en ell el precursor de la unificació dels pobles de llengua basca en un estat independent), amb qui posteriorment mantingué una relació d´amistat, recorregué a ell en busca del seu consell essent encara Bisbe de Vic.

És per tot això que espero que l´Ajuntament de Vic se sumi i participi en els actes de commemoració del Mil·lenari Oliba i no desaprofiti una ocasió única de reivindicar el baluard olibà de la ciutat de Vic com un dels més importants i rellevants del Principat.