“Cataluña-Espanya”, la pel·lícula

cataluna-espanya1Els divertits títols de crèdit ja convidaven a l´eclosió de les 14 persones que estàvem a la sala. És la mateixa proporció de catalans i catalanes que s´interessen per l´encaix o no de Catalunya a Espanya? Ai làs, estem arreglats…! La bona peli d´Isona Passola són 75 minuts d´opinions contradictòries, algunes vomitives. De totes elles, em quedo amb la més espontània del Xavier Rubert de Ventós: les fronteres dels estats s´han fet amb sang (dels soldats) i semen (dels emprenedors-reis). No li falta raó! De la peli, però, surts tal com entres. I penses tal com pensaves. Això no ho arregla ni déu! Per tant, la meva reflexió personal és que a nosaltres, no cal que ens entenguin. I a ells, no cal que els entenguem. No som ni millors ni pitjors, simplement som diferents. I a l´armari no hi ha roba per tots. Sortim-ne i vestim-nos fora. I un cop l´any la liem plegats. Sopar d´excompanys, catalans i espanyols, per exemple. I amb el millor Fino i la millor Ratafia ens muntem una festa que t´hi cagues. I tal dia farà mil anys…