Per Conèixer

Aquesta és una síntesi històrica, espontània i personal de la ciutat de Vic. Pots trobar-ne molta més informació extensa i detallada en les següents webs:

Breu història

Situada al bell mig de la famosa plana que porta el seu nom, envoltada de turons, contornejada per dos rius, el Gurri i el Meder, i abrigada per la boira, Vic és la capital de la comarca d´Osona i una de les ciutats insígnia d´aquest país. Mai no deixa indiferent ningú i esdevé referència d´aquells que la descobreixen. Sentir-la i entendre-la no és fàcil però d´aconseguir-ho, t´enamora per sempre. Ciutat plegada de tòpics i contradiccions, conservadora i moderna, levítica i cosmopolita, cultural i universitària, tradicional i emprenedora, industrial i comercial, plural i integradora, és una ciutat mil·lenària en la que els seus pobladors la van defensar sempre de la força dels pobles invasors (cartaginesos, romans, sarraïns i francs) fins que Guifré el Pilós en dugué a terme la repoblació i reorganització definitiva. De jurisdicció dual (feudal i eclesial) durant segles, és seu episcopal des de temps immemorials i alguns dels seus bisbes, com Oliba, han esdevingut mites de la història nacional d´aquest país. Ciutat referència dels comtats catalans per haver encunyat moneda durant el segle XI, és pàtria de molts vigatans il·lustres com Jaume Balmes, Manuel Serra i Moret o Marià Serra i Badell, entre d´altres. Va ser subseu olímpica l´any 1992 del seu esport per excel·lència, l´hoquei, tot i que també excel·leix en tennis taula, gimnàstica, bàsquet i motor. El seu centre històric, un dels referents a Catalunya, conserva encara un ric patrimoni arquitectònic (malgrat amputacions desafortunades) que configura un entramat d´edificis i carrers estrets i adoquinats que esguarden la gran plaça porticada, situada en el punt més alt de la ciutat i el veritable centre neuràlgic. Quatre són els seus mercats de referència i pels quals se la coneix arreu: el del dissabte, el del Ram, el de la Música i el Medieval. Els últims anys la sort l´ha feta donzella de l´atzar i avui, juntament amb la universitat, el comerç, la industria agroalimentària, l´esperada empenta cultural, el ric teixit associatiu, i l´atractiu històric, projecten amb força la ciutat a l´exterior i la consoliden com la capital natural de la Catalunya interior. I és així com els 40.000 habitants de múltiples nacionalitats d´aquesta ciutat la compartim i disfrutem amb sentiment, il·lusió, voluntat i convivència.

PS: si voleu sentir i copsar l´autèntic pols del centre històric de la ciutat, passejeu-hi cap al tard un dia d´hivern enboirat (a preferir assentat en aquest banc just després de la mitjanit).