Aquest diumenge posava punt i final a unes jornades de treball de 10 dies al poble de Somoto (Nicaragua), en representació de l´Ajuntament de Vic. L´estada ha tornat a ser, igual que en el 2002, una experiència humana i social de gran valor, d´aquelles que deixen empremta. He tornat a aprendre molt més jo d´ells, que ells de mi. En qualsevol cas, una lliçó d´esforç, voluntat i humilitat que molts haurien d´apendre. L´Ajuntament de Vic ha fet possible un any més (2007) que l´alcaldia de Somoto pugui continuar executant les línees mestres de projectes de desenvolupament pels seus ciutadans en 3 grans eixos: autoconstrucció de cases, projectes de reforç alimentari per a nens i gent gran, i projectes d´endegament d´empreses per a dones. Sempre he entès la cooperació com una oportunitat i no com una obligació, i un instrument necessari que ajuda a estimular i enfortir no tan sols la població, sinó la pròpia institució municipal (alcaldia) com representant democràtica de la voluntat dels ciutadans. És necessari que en aquests països els ciutadans identifiquin i reclamin l´alcaldia com a ens participatiu, democràtic i eficient en la lluita per la millora de les seves condicions de vida, per tal que aquestes administracions no es corrompin ni es banalitzin.
El model de Vic d´aquests últims 8 anys s´ha basat en la voluntat d´un compromís ferm i rigurós de cooperació mitjançant la signatura de 2 convenis solidaris entre les dues alcaldies, Vic i Somoto, que en base a uns criteris i objectius previs han planificat unes actuacions concretes sobre un mateix territori en funció de les seves necessitats. Per tant, és un model de cooperació entre ajuntaments, avalat i sustentat per un agermanament civil entre les dues ciutats, i amb implicació directa del Fons Català de Cooperació pel que fa al seguiment i control dels projectes executats. Aquest model amb dos pilars, un d´institucional i un altre de civil, permet garantir rigurositat en l´execució i seguiment dels projectes, i una planificació temporal de les necessitats poblacionals. I això permet enfortir i consolidar la pròpia institució municipal i garantir una transparència econòmica total en la gestió, execució i control de tots dels projectes realitzats i dels beneficiaris escollits. És per això que després del viatge puc assegurar que des de l´Ajuntament i des de la ciutat de Vic s´ha fet i s´està fent en aquest viciat món de la cooperació un bon treball.
Ei Joan, veig que va anar bé per Somoto. És bò de saber que també des de Vic s’ajuda a la cooperació internacional. M’agradarà que algun dia m’expliquis amb més detall la vostra sortida. Felicitats per endavant pel caire que està prenent el teu weblog.