Transició a les aules ?

Tot i tenir deferència explícita per la pública, crec sincerament que les escoles d´avui, públiques o concertades, en la seva vocació inapel·lable d´oferir un servei public educatiu, s´han pelat els genolls per fer més suau i agraït l´aterratge del nouvingut a la nostra ciutat, fent de les aules d´acollida, malgrat la insuficient dotació econòmica de la que algunes (tant públiques com concertades) han estat víctimes, una ròtula social i pedagògica ara per ara insubstituïbles. Potser complementables amb les aules de transició. Però ull, no fós cas que per vestir un sant en desvestim un altre. I jo em pregunto (potser sense solta ni volta): què passaria si apliquéssim la lògica (avui irrefutable en molts camps) del principi de subsidiarietat a l´escola? Crec que és des de l´àmbit de la pròpia escola des d´on es poden atendre millor les necessitats específiques del col·lectiu nouvingut. Ara bé, amb molts més recursos (més del doble dels actuals) per aquestes aules i universalitzant-ne el servei a totes les escoles. Amb tot, davant d´una prova pilot que no ncessàriament s´ha de convertir en regla, també cal esperar certa permeabiltat entre tots els agents implicats i treballar per acabar trobant un desllurigador que millori les disfuncions actuals que s´han detectat. Qualsevol iniciativa, però, no hauria d´anar MAI en detriment de l´escola pública(només faltaria!). I tot sigui dit de passada però a Vic, el famós esboç del model educatiu presentat per l´equip de govern quadripartit en un consell de ciutadania èpic, després del qual va dilapidar-se ICV-EUiA del govern, vam llegir-hi “aula de transició”.
Per cert, una experiència interessant l´he trobat en aquesta iniciatia virtual d´escoles en xarxa i que ara ja s´ha ampliat a les escoles de primària (públiques i concertades) i en les que, per cert, només 2 IES de la comarca (el de Roda de Ter i el de Masies de Voltregà) hi estant adherits. La xarxa, com instrument col·lectiu d´intercanvi, també pot ajudar a fer més fàcil l´adaptació a la realitat del nou entorn al nen nouvingut. Des d´Aragó, tambe és interessant el bloc d´aquesta associació de pares i mares d´escoles públiques. També podeu llegir dos posts vigatans, aquí i aquí. I un de comarcal, aquí.