Ple, birres i barris

Rafús, Anglada i un servidor vam ser els que més vam agrair l´excel·lent temperatura de la sala de plens. La corbata estreny i érem els únics que en portàvem. Gràcia Ferrer va obrir el ple desgranant les línies mestres del Plà Local de Joves de Vic 2008-2011, inèdit fins ara. Ferrer va rebre  el reconeixement de tots els grups de l´oposició pel  bon treball realitzat per ella i el seu equip (el sempre jove Josep M. Brugera i l´Isaac Peraire, presents al ple) i per la complicitat i participació de tots els grups (sobretot un) i entitats de la ciutat en l´elaboració del Plà. La participació, doncs, ha estat real, no fictícia. El punt en el que s´aprovava la modificació puntual del plà general del sector de les teneries, per sorpresa meva, no va aixecar grans expectatives i va aprovar-se sense incidències. Només la CUP va fer-hi un apunt crític (hi ha hagut, en aquest cas, participació de la Plataforma Salvem les Adoberies?) i ICV-EUiA va mostrar-hi reserves amb una abstenció.  Amb l´aprovació d´ahir només Can Macara es destina a equipaments. Cal dir, però, que l´anterior govern ja va negociar-ne, amb l´anterior propietari, la seva utilització com a museu dels pellaires i no se´n va sortir. Amb tot, aquest equip de govern té, en la finca de Can Macara, una pedra a la sabata i caldrà veure com acaba compensant l´Ajuntament l´actual propietari (el mateix de l´Atlàntida). Can Macara és de cessió gratuïta al sector, va dir Solà. Cert, però també ho és que la cessió gratuïta comporta la cessió de la superfície ocupada per l´edifici i no el seu sostre edificat. Aquesta compensació pot fer-se en calés o en edificabilitat (allà on hi ha la biruta!!!). Com qui no vol la cosa, Xavier Solà va deixar caure que l´Ajuntament també podia comprar prèviament la finca a l´actual propietari. En què quedem, o és una compra o és una cessió? Caldrà seguir-ho.

Ja en els precs i preguntes, el regidor López va intervenir per donar explicacions de la noticia apareguda a la premsa per limitar els ajuts socials a les famílies que no fagin un esforç per tal que la dona trobi feina. L´ens municipal té l´obligació de ser meticulós en l´adjudicació d´ajuts socials i fa bé d´actuar quan detecta picaresques conformistes, vinguin d´on vinguin. Amb tot, López va dir que no compartia el titular que la premsa havia donat a la noticia (veure video). Pel twitter ja vaig avançar que en el Ple podia haver-hi noticia d´última hora. Finalment no hi va ser. Era aquesta: l´equip de govern va estar a punt d´anunciar en el Ple la resolució de l´adjudicació del segon Plà de Barris (sector centre històric i Calla). Ja sabien que s´adjudicaria a Vic. Ahir se´n va tenir la confirmació oficial. Per tant, cal felicitar sense pal·liatius l´equip de govern, tot i que en aquest segon Plà de Barris caldria preguntar-se això: ha existit en aquesta ocasio (com si va existir en el primer Plà) participació del sector social de Vic en la seva definició? (llegeix el meu article d´opinió). Entre línies, a ningú se li escapa que el segon Plà de Barris de més de 15 mil·lions d´euros és la contraprestació política de la Generalitat a l´equip de govern de Vic per haver-se “menjat” íntegrament el projecte del Graell i de la Bòbila (ARES).

Per cert, del Birranostrum ningú en va parlar. La mà esquerra de la regidora Ferrer amb el col·lectiu jove va propiciar una celebració cívica i exemplar del Birranostrum quan convergents, socialistes i angladistes ja estaven en peu de guerra.

PS: en el pròxim ple encara podria haver-hi un altre titular: el plà especial del mercat municipal i la Farinera, amb la compra d´aquesta última inclosa!