Un cenobi a la vall dels arbustos

sant-quirzeAl bell mig del paratge natural de l´Albera i en l´únic lloc de la península on viu encara la tortuga mediterrània, s´amaga el que fou un dels més importants monestirs preromànics de Catalunya, Sant Quirze de Colera. Malgrat l´abandó endèmic al qual ha estat sotmès, l´encís del lloc és perturbador. I a dia d´avui encara conserva la mística dels paratges impertèrrits al llarg dels segles. En breu, la Generalitat de Catalunya, amb gran encert, hi  executarà obres de consolidació i restauració. Enmig d´un relleu muntanyós gens arbrat (vall dels arbustos) i just al costat del Torrent de la Perdiu d´on encara en baixa aigua transparent, el monestir impressiona per la seva sobrietat i la soletat del lloc. No en va l´habitaren monjos guerrers des de finals del VIII i fins començaments del X. I encara ara podeu accedir-hi si la curiositat us fa ser vius. Per la part del darrera, allà on hi hagué el refectori, convertit després en masia i posteriorment en quadres, hi trobareu una porta de ferro rovellada. Sembla tancada, però no ho està. Quan cal, serveix d´aixopluc al pastor que pastura el bestiar. Un cop dins, una estança a l´esquerra us permetrà accedir, salvant el desnivell grimpant un xic la roca, a diferents estances, claustre i església. Si no us fa por la foscor, val molt la pena. Aviat, però, tot això pot canviar si el que sembla endevinar-se com un restaurant a pocs metres del cenobi bandeja a cop de talonari aquest recer natural. Per arribar-hi cal anar a Vilamaniscle (Alt Empordà) i des d´allà una estreta pista asfaltada gairebé en tot el seu tram (excepte l´últim) us hi menarà.