I ara un gran supermercat darrere l’IES VIC?

IMG_0907Vic pel cap baix ja disposa de més de 13 supermercats que representen uns 10.000 m2 en superfícies de venda i encara me’n descuido. La reordenació volumètrica i comercial del Pla de Millora Urbana del sector de Josep Maria Sert que avui el Ple de l’Ajuntament de Vic, mal ens pesi, ha aprovat definitivament farà possible encabir-hi un supermercat (tenim aquesta informació des de sols fa una setmana) de gairebé 1300m2 de superfície de venda en una zona, la de l’Eixample Morató i carretera de Roda, on el comerç de proximitat malda més que mai per sobreviure.

És per això que el grup d’ERC-SOMVIC hi hem votat en contra, perquè la mesura xoca frontalment amb el nostre projecte de ciutat on el comerç de proximitat n’és un dels eixos vertebradors. Per una raó ben senzilla: és el comerç de proximitat el que ajuda a la cohesió social i a cosir els eixos comercials fent els barris vius i alegres, i no un gran supermercat on ningú interactua entre si i on la gent omplim el carro, posem les compres al cotxe i marxem cap a casa. Ho dic en primera persona perquè jo, com totes i tots, també vaig als supermercats i quan hi vaig a comprar després no me’n vaig a passejar per la zona. Aquests grans supermercats, tot i tenir l’èxit assegurat, no actuen com a pol d’atracció de la zona on s’ubiquen perquè la majoria sempre hi viuen d’esquena. I la ciutat està bastant saturada de grans supermercats i alguns sense adonar-se’n (o si!) la van convertint en una ciutat com totes les altres, i Vic no volem que ho sigui!

És públic i notori que havíem reclamat habilitar un pàrquing a precari en aquest mateix solar per atraure gent a l’Eixample, o iniciar d’una vegada les obres del carrer nou, o programar d’immediat mercats setmanals a la plaça dels màrtirs…per tal de revitalitzar d’urgència la zona comercial de l’eixample, però ai las! avui al Ple s’ha aprovat el penúltim tràmit per ubicar-hi un gran supermercat, tant o més gran que el nou Mercadona del barri de Santa Anna o el nou Lidl de la carretera de la Guixa. És per això que, al nostre entendre, l’aprovació d’avui amb els vots a favor de CIU+PSC+Anglada (amb la connivència d’ICV-EUiA) obeeix més a satisfer un interès privat i particular que no pas a satisfer l’interès general de la ciutat.