Els 8 anys de conveni solidari de l´Ajuntament de Vic

Ara fa 8 anys l´Ajuntament de Vic signava el primer conveni quatrianual de cooperació amb l´Alcaldia de Somoto (Nicaragua) per tal de finançar-hi diversos projectes socials, sol·licitats per aquella alcaldia en funció de les seves necessitats en tres grans àmbits: autoconstrucció de cases, enfortiments alimentaris i microempreses de dones. En el seu moment, la subscripció del conveni quatrianual que destinava el 90% del 0,7% del pressupost municipal íntegrament en un únic territori, va ser una fòrmula atrevida i pionera de cooperació, i encara ara, 8 anys després, continua sent un bon referent i la garantia d´una bona cooperació. Tant és així que ha estat voluntat de l´Ajuntament que el control, la gestió i el seguiment, tant del finançament com de l´execució material de tots els projectes, hagi anat durant tots aquests anys a càrrec del Fons Català de Cooperació. Aquesta és una garantia per tal que no s´escapi ni un euro del tresor públic per finançar estructures d´organitzacions ni pagar sous de cooperants. Malauradament, el mon de la cooperació no sempre és tan transparent. Des de Vic, però, durant aquests 8 anys de conveni, els més de 605.248€ invertits han servit per autoconstruir més de 380 cases, per nutricionar a més de 2250 nens, i per ajudar a crear més de 240 microempreses per a dones.

A més, quan l´aportació econòmica de l´Ajuntament de Vic no ha cobert el 100% del cost del projecte sol·licitat, ha estat el propi Fons Català de Cooperació el que ha vetllat per tal que d´altres ajuntaments acabessin d´aportar la diferència i així completar i garantir al 100% l´execució material del projecte corresponent. Així, crec que és de justicia agrair la participació d´ajuntaments com els de L´Escala, per haver estat des d´un inici un agent cooperador fidel al poble de Somoto, o a tants d´altres com els de Torres de Segre, Sant Cebrià de Vallalta, Esterri de Cardós, La Sènia, Premià de Dalt, Sant Pere de Ribes, Les Lloses, Sant Llorenç d´Hortons, El Vendrell, Torrelavit, Torrelles de Llobregat, Roses, Sant Vicenç de Torelló, Roda de Ter, Sant Joan les Fonts, Sant Feliu de Codines, Mont-ras, Sentmenat, Riells, Santa Coloma de Cervelló, Flix, Tossa de Mar, Breda, Sant Perpètua de Mogoda, per haver fet possible la plena materialització de tots els projectes sol·licitats des de Somoto.