La pàtina vigatana de Jaume I

Seguint l´estela del bloc de Vicent Partal en la reivindicació del vuit-cents aniversari del naixement de Jaume I, m´adhereixo a la crida i postejo quatre ratlles, tal i com han fet en Quim, en Titot, o en Raül. Però ho faré reivindicant la possible pàtina vigatana en l´essència doctrinària que rep el gran rei conqueridor de mans d´un dels nostres vigatans il·lustres, Guillem de Montrodon, gran mestre templer que va custodiar i educar durant anys i de manera estricta el petit Jaume I (per voluntat testamental de la seva mare, Maria de Montpeller) al castell de Montsó (val la pena anar-hi, però virtualment podeu veure´l aquí). I precisament he escollit les paraules del Llibre dels Feyts en el que es parla de la custòdia del rei per part de Guillem de Montrodon: “e cordaren se tots quens nodrís lo maestre del Temple en Montsó: e son nom daquell Maestre era G. De Montrodon, qui era natural Dosona e Maestre del Temple en Aragó e en Catalunya”. A dia d´avui, d´allà on s´ubicà la casa que adquirí la seva família, no en queda res, i actualment s´hi aixeca el convent de santa clara, però si que el nom de la petita plaça (Plaça de Montrodon, dita també de Malla) n´és el seu reconeixement.