El circ ja és cultura !!!

Finalment després de moltes misèries i penúries, avui dimecres s´ha signat i presentat el primer Plà Integral del Circ a Catalunya amb l´objectiu que la creació, formació, difusió i projecció internacional del circ català sigui una realitat en majúscules. Dit d´una altra manera, és el primer reconeixement institucional a l´art circense català. Però han hagut de passar més de 30 anys per tal que aquesta manifestació cultural, compendi de totes les arts escèniques, pugui disposar d´un marc que la dignifiqui. A la pràctica suposarà, entre d´altres, poder consumir circ català als principals equipaments públics culturals del país (per exemple, al Teatre Nacional) o facilitar i estimular l´exhibició de circs de vela itinerants als pobles i ciutats on els acullin. Què carai, que es pot consumir cultura als “palcos“ del Liceu i a les grades d´un circ. Potser les joies no hi dringaran tant però la creació, l´esforç i el sentiment hi són igual. I és que els catalans, a vegades, som l´òstia. Fem cua i paguem gust i ganes per anar a veure Cavalia o el Cirque du Soleil i deixem morir de fàstic el Circ Cric, essent la tradició del circ contemporani europeu, del que el francès i el català n´eren els exemples més reeixits, el que va donar peu, precisament alguns anys després (!!!), a la creació d´aquestes multinacionals del circ. Quins collons! I per reblar el clau, sabeu què els hi han arribat a dir en alguns ajuntaments d´aquest país als membres del Circ Cric quan, dirigint-se a Cultura, demanàven permís per muntar la carpa al municipi?: un circ? parleu amb la policia! Aquesta és la “cultureta” que tenim.

Per sort, a Vic i Osona, on hem vist créixer en el passat projectes interessantíssims com el Circ Sèmola (després Sèmola Teatre) o on el Circ Cric hi ha plantat gairebé sempre la seva carpa itinerant quan ha estat de gira, hem demostrat sempre més sensibilitat cap al col·lectiu. Per tant, seria bo i molt interessant que Vic formés part de la xarxa de ciutats amigues del circ que incentiva el nou Plà Integral i que en signés el corresponent conveni amb la Generalitat per tal de fer de Vic una “ciutat-escola” amiga del circ.

PS: a la foto, gent de Vic i comarca fent cua per entrar al Circ Cric durant la seva primera gira itinerant amb carpa en el marc del Mercat del Ram de Vic de l´any 1981. Acompanyat dels pares i amb 7 anys a l´esquena jo també estava fent cua.
PS1: video del Cric on es pot captar perfectament la funció pedagògica i cultural de la que el circ pot ser-ne un trampolí d´estímuls.