Dignifiquin el Ple, si us plau !

Avui no vaig tard. 11:25 del matí i ja sóc al Ple. S´espera calent. 21 punts de l´ordre del dia, 20 mocions i gairebé 40 preguntes fan fredar. S´endevina nerviosisme en alguns regidors. D´entrada, els de CIU i ERC semblen més tranquils. De les 20 mocions, una és d´ERC, soci de govern. Fins l´últim moment, algun regidor “optimista” intenta retirar la moció. Sense sort (menys mal!!). Dels 21 punts de l´ordre del dia, la majoria de pur tràmit administratiu o derivats d´acords previs, només vull destacarne un, la creació del servei d´un complex esportiu amb gimnàs-spa inclòs. D´entrada, si és un equipament públic, benvingut sigui. El projecte, però, tan sols fa 6 mesos que s´ha començat a gestar. Estudiat i debatut, doncs, no ho està pas massa. Cal, per tant, molta més concreció. Segons Xavier Solà (molt més moderat i tranquil que l´anterior ple), ara només s´ha creat el servei i s´estudiarà el projecte (executiu i de gestió) però remarca, a petició de Xavier Tornafoch, que l´equipament serà públic i obert a tothom. Reitera que públic no vol dir gratuït (tots ho sabem això!!). Interpel·lat hàbilment de nou per la CUP i ICV-EUiA, Solà, de mena poc reservat, s´aventura amb una quota popular, 10€ al mes. Xapó, si és veritat. Però, ai las, si ens hem precipitat…

De les mocions, la d´ICV-EUiA (clarament intencionada) per destinar l´1% a cooperació, en comptes del 0,7%, rep una bona resposta meditada de Gràcia Ferrer, qui n´esmena hàbilment el contingut (compromís de l´1% durant aquesta legislatura), i n´obté el beneplàcit de Tornafoch. De sobte, però, Josep Burgaya contradiu (en bones paraules) l´argument de Gràcia Ferrer, companya de govern, i es manifesta reaci a assolir compromisos futurs. A la sala, desconcert total per la desautorització. Vila d´Abadal surt al pas i ratifica les esmenes i la moció s´aprova. En la moció sobre les aules de transició, també d´ICV-EUiA, intervé Anna Erra, Josep Burgaya i Joan López, qui en fa l´anàlisi més acurat i apartidista, malgrat que Tornafoch i Jurado no afluixen. Mentrestant, l´alcalde impedeix (amb autoritat i amb molt d´encert!) que Anglada no converteixi la sala de plens en una barra de bar (portava galetes i coca-coles pels seus). Són les 2:10 i m´absento del ple durant 20 minuts. Just el que tardo a menjar-me l´hamburgesa i les braves que el Fabi de l´Snack ja em té a punt. Torno al ple i han suspès la sessió durant 1 hora per dinar (cagum l´olla, d´haver-ho sabut no m´empasso la burger amb 3 queixalades!!). Pero aprofito per fer un cafè amb un bon company periodista. Torno al ple a les 15:30. Durant el descans, però, sembla que l´alcalde ha cridat l´atenció al regidor Burgaya per les seves actituds i interpel·lacions, algunes en clara contradicció amb ERC. Continuen debatent-se mocions de PxC i amb el contingut i to d´algunes d´elles, es va denigrant l´ambient del ple. L´equip de govern ja tampoc no sap què fer. PxC caldria que reflexionés seriosament sobre si és aquesta la millor manera de representar la ciutat.

A les 5:10 de la tarda (i quedant 2 hores de ple per endavant (el més llarg de la història)) les obligacions professionals (no visc de renda!!) em fan abandonar la “peixeteria” en què s´ha convertit el Ple, no sense comprovar, però, que ERC ja marca perfil propi i més autoritat (la qual cosa m´alegra!) dins d´un govern de coalició en el que CIU (almenys últimament i segons el meu modest entendre) viu més un idili amb ERC que no pas amb PSC, del qual comencen aflorar actituds prepotents. És obvi que l´oasi vigatà s´ha acabat, però, amb tot, i per sobre de partidismes, cal recuperar urgentment la dignitat del ple, reinstaurar el tracte de vostè en les interpel·lacions dels regidors i projectar a la ciutat un govern dignificat. La ciutat ho agrairà.

PS: a la foto, la votació de la moció d´ERC a favor de la independència de Kosovo, amb el vot favorable de CIU, ERC, ICV-EUiA i CUP, i l´abstenció del PSC i el vot en contra de PxC. Primera divisió pública de l´equip de govern actual. Les altres mocions, al no ser-hi, prefereixo no comentar-les.

PS1: de moment, les primeres reaccions al ple són dels companys blocaires Jordi Casals i Josep Comajoan. Espero que s´hi afegeixin Arnau Martí, Xavier Tornafoch, Laia Jurado i Quim Soler.