ERC, "paso corto, mirada larga y mala leche"

Crec que el vot útil ha laminat ERC, però potser no tant com es diu. També l´ha afectat l´abstenció, i bastant. Ara bé, dels vots que se li han quedat a casa, no tots són, ni molt menys, independentistes emprenyats. Ull amb les interpretacions intencionades. Crec que a ERC no li cal variar substancialment el seu full de ruta, el té bastant trabat i ben definit, social i nacionalment, però si li cal serietat i sobretot unitat. Despertar il·lusió però sobretot confiança. Suposo que Puigcercós, hàbil, surt del govern per posar ordre, però mantenint intacte (en la seva essència) el pacte de govern. Seria un error gravíssim amenaçar la governabilitat del govern de la Generalitat de tal manera que se´n torpedinessin els fonaments. Matisos dins del govern, tots, però canvis profunds, pocs. Un segon trencament del govern tripartit seria letal per un partit que pot vertebrar en un futur (encara llunyà) un centre-esquerra nacional amb un horitzó sobiranista. Com pot guanyar serietat i confiança un partit que desestabilitzi per segona vegada el govern català. I una deriva a la radicalitat, tal i com és la realitat d´aquest país, tampoc no augura grans resultats (al contrari, faria perdre centralitat, i per tant, capacitat d´ampliar l´aspectre polític entre els veïns colindants). Per tant, com la benemèrita, a partir d´ara, a ERC li convé “paso corto” (garantir estabilitat, serietat i confiança), “mirada larga” (pautar el viatge a la sobirania) i “mala leche” (per posar ordre i unitat). Potser així, tots aquells que ara s´han quedat a casa, a la pròxima s´aixecaran del sofà i vindran a votar, amb estelada o amb pantalons acampanats.
PS: sobre les eleccions, podeu llegir el post del Jordi Casals, o el de Xavier Tornafoch, i la crònica de les eleccions del Domènec Pérez.