Osonosfera o Osonasfera ?

Aquesta és la qüestió! I és que en l´última trobada blocaire d´Osona (carai, i la primera!!) va sorgir el debat de si el mot osonosfera amb el que definim la nostra comunitat blocaire és correcte o no. L´alternativa era osonasfera. Avui, l´amic i company Arnau Martí, col·laborador del Centre de Normalització Lingüística d´Osona ens ha deleïtat amb una sàvia explicació que no admet dubtes. El mot Osonosfera és correcta i en fa textualment aquesta explicació:

“Segons les meves companyes del CNL d’Osona, l’ús terminològic més correcte sobre la blogosfera osonenca és Osonosfera. Ja que es tracta d’una paraula composta escrita en un sol mot, formada a la manera culta, i que per tant s’escriu amb formes prefixades  acabades en -o i en -i (així com ludico-, audio-, hispano-…).Per altre banda, Osonosfera és una opció més vàlida que Osonasfera perquè aquest darrer mot  provoca una cacofonia generant un so desagradable, a partir de la repetició d’uns mateixos fonemes i de l’associació de sons discordants.Tot i això, les paraules inventades són difícils de categoritzar, però aquestes serien molt possiblement les pautes que seguiria per una possible normativització.”

De totes maneres el debat està obert i tota opinió hi és benvinguda. Cert és però, i per això vam fer-ho així, que és més agraït de pronunciar osonosfera que osonasfera, fins i tot els paral·lelismes amb la catosfera són evidents. Si l´argument que Osona acaba amb a i per això cal posar osonasfera, la catosfera, tot i ser una abreviació de Catalunya, també podria dir-se catasfera donat que la a de cata també és evident. En canvi, en el seu moment també es va optar per dir catosfera i no catasfera.