Què hi passa en aquesta ermita?

sant-benet-4Malgrat que els escrits de la façana manifesten un culte antiquíssim de vestigis anteriors, la insòlita ermita de Sant Benet presenta avui un estat deplorable i ruïnós. La història sembla haver castigat la nefasta rehabilitació (s.XVIII) i haver-la condemnat a l´oblit en un turonet d´un misteriós paratge boscós de difícil accés del terme municipal de Cabanelles (Alt Empordà). No pas massa lluny d´on segles ençà les bruixes de Llers prenent cos de mossa d´hostal s´ensucraven les sines amb mel per enganyar els pagesos de les contrades. Les immediacions de l´ermita no en foren pas l´excepció. Qui sap si són aquests els motius pels quals l´ermita no apareix en l´arxiu de parròquies i esglésies de la diòcesi de Girona (???). Si hi entreu, tindreu la sensació que una pedra us cau al cap. Sortiu-ne i ho evitareu. Perdeu-se pel misteriós entorn i us hi “ensucrareu”. Per arribar-hi, tot i no estar indicat, cal que aneu a Cabanelles i seguiu la carretera GIP-5237 fins el trencant de Can Serra (esquerra). Cal fer uns 3 km a partir de Can Serra per pista forestal, travessar el torrent de Jocanat i arribar fins un collet. Aquí deixeu el cotxe i agafeu el camí que serveix per desemboscar i amb 10 minuts (aprox) sereu a 100 metres de l´ermita, que mig veureu dalt d´un petit turó. Si hi aneu, sort i “sucre”…