Ermita troglodita de Sant Miquel de la Roca

Situada a la comarca del Plà de l´Estany, l´ermita troglodita de Sant Miquel de la Roca, és una cavitat natural d´orígen eremític que es troba en un espadat sobre el riu Fluvià. Actualment encara s´hi conserven els murs que la van delimitar de l´espadat, una arcada gòtica exemplar i les restes del que fóu una cisterna. Dins la cavitat s´observa amb claretat l´aprofitament de les parets naturals del fons de la bauma per a la construcció de l´ermitatge. El primitiu tancament de la bauma podria datar de l´època de les ermites troglodites, entre els segles V a VIII, tot i que és obvi que ha sofert modificacions posteriors que han configurat el seu aspecte actual. De totes maneres, el lloc respira recés i silenci i val molt la pena acostar-s´hi. A més, pel camí que hi mena, trobarem les restes del que fou un petit santuari, el de Sant Esteve de Bassets.

Aquestes són algunes de les indicacions per tal de trobar-la sense masses complicacions. Hem d´arribar-nos a Banyoles i un cop allà agafar la carretera que porta a Esponellà, tot desviant-nos abans en direcció al poble de Crespià. Just entrar al poble apareix a mà esquerra un indicador que ja senyala Sant Miquel de la Roca i també Sant Esteve de Bassets. Al cap d´uns metres, una pista forestal (en bastant bon estat) que en alguns llocs ens deixarà veure el riu Fluvià a sota, ens guiarà cap a l´ermita. Cal prestar atenció perquè l´últim indicador de l´ermita, just al costat d´un camp, es troba a terra i ens pot passar desapercebut. Un cop aquí, cal deixar el cotxe i un camí molt estret però fresat (al principi) ens menarà fins a l´ermita.