De bipartit a quadripartit

Tres dies abans de la sessió d´investidura, ICV-EUiA es resitua en l´atapeït mapa polític vigatà i anuncia que també estarà a l´equip de govern. Si això fos un partit de futbol, la jugada d´ICV-EUiA s´aplaudiria com un gol per l´esquadra, però quan el partit ja està guanyat. Ambtot, i vistes les circumstàncies, és un bon cop d´efecte que pulveritza encara més el bipartidisme defensat just després de les eleccions. El govern fort i estable de la ciutat de Vic estarà format per 4 dels 6 grups polítics representats a l´Ajuntament. Ara bé, un govern fort no necessàriament és un govern de molta gent. No obstant això, aquest escenari fa bo el discurs de Vila d´Abadal oferint un govern d´unitat enfront de PxC. Tot i no compartir aquest criteri, que al meu entendre dóna ales a PxC, i a l´espera de saber la concreció del cartipàs municipal, és fàcil endevinar que la gestió d´aquest quatripartit serà complicada i a hores d´ara no m´atreviria a certificar-ne la garantia per 4 anys, doncs ara per ara no m´imagino al 2011 un escenari electoral en el que els 4 partits arribin governant junts a les eleccions. I una apreciació modesta: el quadripartit donarà d´entrada a l´alcalde una gran estabilitat, sempre i quan es pactin les desavinences, i sempre que l´àmplia majoria (els plens i les comissions informatives seran a partir d´ara un pur tràmit administratiu) no instal·li l´equip de govern en un oasi institucional dins un polvorí ciutadà. Com sempre, temps al temps.