El ple de Murphy

Qualsevol paral·lelisme entre el consistori actual i el de l´anterior legislatura és pura utopia. Em sap greu dir-ho, però crec sincerament que el nivell polític d´aquest consistori està molt per sota de l´anterior. Prepotència, arrugancia, personalismes, excés de partidismes, retrets mutus i poc respecte per part de tots és el que donen de si les més de 4 hores del ple d´ahir. Políticament és ben poc, tret de la constitució del consell local de cooperació (exitós en la mesura que es tinguin clars els criteris de cooperació i no esdevingui un consell-repartidora) i del projecte d´establiment d´un servei públic de guarderies (exitós en la mesura de creure´s la vocació de servei públic, i com a tal, garant de la col·lectivitat). Reconec que més d´un cop m´he hagut d´apuntalar els ulls per no abaixar-ne les persianes.

Ja a les mocions, l´úrgència del Graell em desperta i la sensibilitat històrica pel molí medieval em sorprèn. Al Graell, malauradament, o s´indemnitza o s´executa (tot passant com a molt, de PB+7 a PB+3, oficials inclosos). A la moció d´ICV-EUiA sobre la creació d´un Institut Municipal d´Educació, sorprenentment no és la regidora d´àrea, Anna Erra, la que respòn, sinó que ho fa Josep Burgaya, desgranant un discurs abrandat que traspua nerviosisme. La moció de la CUP sobre el caos ferroviari torna fer pujar els colors als regidors de govern. Xavier Solà, murri, intenta engatussar els regidors de la CUP. Per sort, aquests no piquen. L´equip de govern sent el nus al pap. Postrats a les seves cadires, s´abstenen en pes, inclòs els d´esquerra (!!!). Mala peça al teler. Gràcia Ferrer s´ha de justificar. Josep Burgaya defensa l´abstenció de l´equip de govern amb un discurs duríssim (?) contra la CUP. Fins i tot el Sant Crist de la sala de plens no n´entén el motiu. La moció s´aprova per la porta del darrera, sense que l´alcalde deixi torn de rèplica per contestar el discurs-bala, la qual cosa és inèdita (!!!) a l´Ajuntament.

Seguiran 40 preguntes de l´oposició que acabaran de crispar als “3 alcaldes”. I l´última perla, li posa Vila d´Abadal, al no deixar que Tornafoch expliqui al plenari els motius de la seva expulsió del govern. L´alcalde, en l´anterior ple, i davant de tots els presents, s´hi havia compromès. Error majúscul. Tornafoch, però, també en comet un d´error. El de titllar la ministra de foment de “tia”. Ho retirà després. Finalment, l´alcalde, que pràcticament no ha intervingut, anuncia que els plens s´avançaran 1 hora, conscient que aquesta dinàmica ja se´ls hi ha escapat de les mans, contràriament al que es pensaven a principi de legislatura. Murphy, el personatge fictici de la mala sort inventat per Arthur Bloch, potser ronda per Vic…
(foto: osona.com)