Misteris a Sant Benet de Bages

L´esperit benedictí del recent reinaugurat complex del Monestir de Sant Benet, a la comarca veïna del Bages (prefereixo obviar el mot catalunya central) sembla rebel·lar-se contra tanta metamorfosi constructiva executada. El que per uns és una salvatjada (per mi ho és!), per altres és un reclam lúdico-turístic de primer ordre que ajudarà a revitalitzar l´economia de la zona. En diuen Món Sant Benet i és l´obra social estrella de Caixa Manresa. Calés, n´hi han colgat, i molts, això segur! Però potser també han devastat l´entorn. Però ara les velles pedres del que fou un important monestir benedictí del segle XII semblen no estar-hi massa d´acord i els esperits místics dels claustres ombrerissos que es deixen sentir són objecte d´estudi pels científics i un potent reclam turístic del complex. Fins i tot algunes cadenes televisives internacionals angleses s´han interessat pels fenòmens paranormals que alguns visitants diuen haver vist, sentit o escoltat. Us en deixo el video que se´n fa ressò i que n´explica les causes.

Us asseguro que abans del megacomplex, i quan les visites hi eren escasses, ja només el lloc amenístic en el que està ubicat el monestir convidava a fer-hi un passeig sense presses i endinsar-s´hi era una experiència gairebé èpica. I malgrat que l´espectacular cenobi amenaçava ruïna, la força enèrgica de l´entorn semblava mantenir-lo a recer de tot maldestre. Ara, quan hi torni (després de 10 anys), a més del rehabilitat monestir de la foto(xapó!), m´hi trobaré un gran espai per convencions i casaments (!!!), un restaurant de forquilla, una botiga de souvenirs, la seu d´un centre d´investigació de l´alimentació “Fundació Alicia” (participada per Caixa Manresa i la Generalitat de Catalunya i dirigida per Ferran Adrià, que en diu això), i fins i tot un hotel de luxe de 4 estrelles amb 87 habitacions (un dels més grans del Bages!!). Ai las, amb tant de ciment i un munt de gent…espero no haver de marxar corrent.


PD: si hi aneu, porteu un rellotge de sorra i feu-ne la prova.