Suplici Plenari

Arribo a les 11:31 minuts. El ple, previst per les 11:30, ja ha començat. Aquesta batalla no la guanyaré mai. De les 36 bombetes que il·luminen el púlpit del plenari només 1 fa figa. Caldrà reposar-la. De l´ordre del dia, la presentació de l´avanç del POUM, feta amb correcció pel regidor Àlvar Solà, dibuixa 3 grans eixos: el creixement moderat (prefereixo parlar de decreixement) i responsable de la ciutat,amb suspensió de totes les llicències dins de muralles (menys mal!!), l´actuació necessària en temes de mobilitat i l´aposta ferma per la sostenibilitat. Dels grups de l´oposició, PxC hi vota a favor, ICV-EUiA s´hi absté, per no contemplar 5 de les recomanacions que fa Tornafoch, i la CUP, que hi vota en contra, al·legant intencionalitats en el sempre complex procés participatiu. L´acalde deixa clar que l´avanç porta la seva empremta personal a l´hora de preservar i integrar a la ciutat les zones rurals i agrícoles (un encert, xapó!). L´aprovació definitiva de la creació del servei públic de llars d´infants motiva el vot en contra d´ICV-EUiA, que dubta de la priorització pública del servei. Al meu entendre seria un error que diners públics finalistes per a les noves llars municipals es diluïssin en el pot comú de la Fundació Eduació i Art per redistribuir-los des d´aquí a totes les escoles bressol, públiques i concertades. Estariem pervertint subvencions finalistes i fent un flac favor a les llars d´infants públiques, torpedinant així les expectatives ciutadanes en els “preus públics” de les mateixes. L´unanimitat plenària arriba per aprovar la memòria justificativa per la constitució d´una societat municipal per gestionar sòl i habitatge. És un encert rotund i una vella aspiració de la majoria de grups municipals, inclòs el del PSC, que durant les 2 legislatures en les que vaig ser regidor vam demanar-ne la constitució. Ara, l´alcalde hi ha donat el vist i plau amb l´acord unànim de tots els grups. Felicitats i enhorabona!

Arriba el torn de les mocions. Afloren els nervis i la malapraxis. Cueja l´error majúscul de l´alcalde de bandejar en l´ordre del dia les mocions presentades pels grups de l´oposició. Legal, però poc ètic. Aquesta pràctica denota la debilitat de l´equip de govern. Només l´antiga moció de la CUP sobre les delegacions territorials pot discutir-se, però en un acte de protesta Laia Jurado retira la moció. L´equip de govern respira tranquil, li acaben de fer un regal. D´haver-se discutit la moció, haguessin aflorat nervis i incomoditats.

Comença el suplici dels més de 40 precs i preguntes. L´arenga fatxenda de la PxC és intolerable però l´actitud de l´equip de govern l´esparvera. Ho porten fatal. Anglada els hi ha pujat a cavall i l´equip de govern no té cintura per frenar-ho. Però cal fer-ho de manera urgent. Però lluny d´arreglar-ho, Vila d´Abadal i Burgaya sempre entren al drap (!!). L´alcalde, a més, comet un error flagrant al tornar a repetir (ho va fer en l´anterior ple) que el seu objectiu en aquesta legislatura és defenestrar la PxC. Què en diran els ciutadans d´aquest objectiu “encomiable”? Vila d´Abadal és l´alcalde de tots els ciutadans, i ha dedicar tots els seus esforços a liderar els reptes i potencialitats que té la ciutat i a solucionar-ne les mancances, i no a contestar preguntes infumables i defenestrar partits polítics!!! Només els regidors d´ERC, Gràcia Ferrer i Joan López, responen amb criteri i elegància les preguntes que els interpel·len a ells.

Arriba el torn de la CUP, i Laia Jurado i Quim Soler són bandejats sense escrúpols per l´equip de govern, primer per Dolors Pena, que inexplicablement (???) abandona el Ple just en el moment de contestar una pregunta sobre el tancament de dos ciberateneus (nefasta gestió!!) que li incumbeix directament. I després per Xavier Solà que demostra una manca de respecte absolut cap a Jurado quan arrel d´una pregunta sobre unes instàncies que Jurado li havia requerit, aquell li etziba amb tota la desídia del món un trist “soc un despistat”. Solà es torna a cobrir de glòria, quan a instàncies d´una pregunta de la CUP sobre el carrer Torras i Bages, fuig d´estudi i carrega contra el periodista Josep ComajoanEl 9 Nou al·legant que és aquest últim qui podria respondre-li millor, després de la noticia que aquest setmanari havia publicat. Buf…

Els precs i preguntes d´ICV-EUiA tornen a fer perdre els papers a Josep Burgaya, que és evident que no encaixa bé la crítica, i en una actitud arrugant demostra la seva feblesa política i per extensió la de l´equip de govern, sobretot de CIU i PSC. El ple s´acaba gairebé després de 4 hores i amb un espectador d´excepció, el nen de la foto!

PD: vegeu cròniques a osona.com i a la web el9nou.cat